mandag 16. mars 2015

Den internasjonale Pi-dagen som bursdag :)

14. mars var en kjempespennende dag for oss! Vi feiret Marias 11-årsdagen... og π -dagen samtidig :) Dette var jo en unik mulighet i år, fordi man kunne lese (og huske) hele 9 første desimaler i datoen og tiden denne dagen:

Måned: 3
Dato: 14
År: 15 (2015, neste mulighet blir om 100 år! I 2115)
Tid: 9:26:53

Dette vil si: 3,141592653... (eller π med de første 9 desimaler).

Dessverre fikk vi ikke til å ta bildet av 9:26:53, bare 52 og 54 :))) Vi var jo opptatt med å feire og klappe til dette unike sekundet! Så her er det et bilde av ett sekund før det historiske!

Tidlig på lørdag begynte vi å skrive π -tallet på en lang papirrulle, og når gjestene kom, så var de veldig ivrige til å fortsette å påføre desimalene en etter en på papiret. Om det var en liten pause i aktivitetene, så var det stadig noen som ville fortsette med π -tallet. Til slutt hadde vi over 30 meter av π -desimaler! Pappas arbeidskolleger var også meget imponert og ville gjerne melde seg som π- registrator :) Kanskje ville de ta over etter at vi sluttet med bursdagsfesten?



Jeg forklarte litt om hvordan egypterne og babylonere fant ut forholdet mellom hjulets omkrets og diameter. Og dette forholdet er alltid det samme, uansett størrelsen på hjulene.    

Her kan man se forklaringen ved hjelp av en animasjon:

Etterpå var det litt mer historie, om Arkimedes sitt tall 22/7 og opprinnelsen av navnet π (Pi). William Jones i 1706 kalte dette forholdet mellom sirkelens omkrets og diameter for π fordi et gresk ord "periferi" (eller omkrets) starter med denne greske bokstaven, π. Nå bruker man datamaskiner, og det ble mulig å finne ut de første 12,1 billioner av desimaler! Men tallet er jo uendelig og irrasjonalt, det vil si at tallet ikke kan skrives som en brøk og at ingen sifresekvens repeterer seg om og om igjen. 

Her er det 22 sider med "bare" de første 100 000 desimaler! Tenk hvor mange sider man trenger for å skrive ut 12,1 BILLIONER!!

Dette er sikkert ikke alltid lett å huske mange desimaler i π -tallet. Men det holdes av konkurranser for dem som husker en god del. Verdens rekord tilhører en kineser,  Chao Lu, som den 20. november 2005 kunne si 67 890 desimaler av Pi-tallet! Han brukte hele 24 timer for å si alle desimaler høyt, og hadde ingen pause innimellom! Her kan man lese intervjuet med ham.

Chao Li. Bildet er tatt fra Verdens Pi-rangering side

Når det gjelder nordmenn, så er det nylig satt opp en norgesrekord av kongsbergmannen Bjørn Vidar Næss. Hans resultat er også imponerende. Han klarte å huske 1206 desimaler av Pi-tallet. 
Bjørn Vidar Næss. Bildet er tatt fra Dagbladet

Her ser man oversiktet over alle Norges representanter registrert på Verdens Pi-rangering side. Det er "bare" 100 desimaler som kandidat nummer 7 har, så det er jo håp for flere nordmenn å komme inn på listen! Kanskje er det deg?
Norway
1 Naess, Bjorn Vidar Norway       
12069      January 2015 18 min 39 sec; National record 2015   
2 Munkejord, Trond Norway
111126    October 2007 11 min
3 Anthun, Mette Norway
10059      February 2006 Norwegian Record 2006 - 2007
3 Hylleseth, Iselin Norway
10059      February 2006 details
5 Sein-Houge, Kaya Norway
221     9 January 2015
6 Frosta, Jacob Norway
120     9 February 2006 details
7 Olsen, Ken Jarle Norway
10028 November 2008

Det er også litt morsomt å se på tallsekvenser i π. Her er det ett program som finner diverse tallsekvenser i de første 200 000 000 desimaler av Pi. Man kan, for eksempel, finne ut om datoen til bursdagen din finnes i Pi. (Husk å skrive sifrene etter hverandre, uten punktum: 140304, for eksempel). Noen av sekvenser er der flere ganger. Det er mulig å finne større sekvenser, som telefonnumre, det vil si 8 sifre etter hverandre. Finner du enda større sekvenser som har betydning for deg der?

Etterpå fortalte jeg om hvordan man finner omkretsen av en sirkel.


Her er en animasjon av forklaringen jeg brukte.
Veldig merkelig men barna ble ikke trøtte av matteoppgaver :). Men vi allikevel hadde planlagt en aktiv lek slik at de kunne bevege seg litt før vi tok neste runde av spennende π-oppgaver.
Det var en rockering konkurranse!
 Det var kjempegøy!

Etterpå så vi på hvor vakker tallet π egentlig er. Først lærte vi om at π har blitt brukt i kunst av noen kunstnere, og her er resultater:
Bildet er laget av Cristian Ilies Vasile fra Romania.

Her er det en youtubevideo om hvordan kunstnere ser π.



Men det er ikke bare gjennom design man kan se hvor pen Pi er. Det finnes en vakker måte å skrive dikt på, Haiku, en japansk 17-stavelsesdikt hvor man skriver først 5, så 7 og så 5 stavelser igjen på hver sin rad. Det samme ville vi gjøre ved å skrive en π-dikt hvor det var 3, 1, 4, 1, 5, 9, 2, 6, 5 (...) stavelser. 
Alle barn ble med på å lage diktet :). Her er resultatet:

Musikken
Er 
Min beste venn
Og 
Verste fiende
Du øver, øver, øver masse!
Etter 
Blir det alltid glede.
Klarinett er best,
Fiolin,
Cello, fløyte og 
Piano er bra, men kontrabass
er den kuleste av alle da!

Du kan selv telle stavelsene for å sjekke om vi har skrevet en riktig Pi-ku dikt!

Så prøvde vi å skrive litt musikk ved å sette opp sifrene 0-9 på diverse noter på keybord på forskjellige måter og spille π-tallet etter det. Her kan man prøve det selv. 

Og her er det en variant med en kjempeflott besifring:

Så var det på tide å spise π-zza og kaker, og det var en liten konkurranse guttene kom opp med: å spise pizzastykkene uten hender :). 


Vi snakket litt om en mnemoteknikk til å lære formelen for volumet av en sylinder. Man trenger bare å se på ordet PIZZA:
Volumet av pizzaen (en litt lav sylinder) er Pi*Z*Z*A, hvor "Pi" er π, "z" er radius og "a" er høyden på pizzaen. 
De fleste gjestene var i 5. og 6. klasse og det er en stund til de lærer om π, omkretsen av en sirkel eller volumet av en sylinder på skolen, men de klarer nå denne biten av geometrien kjempeflott, og heller ikke synes dette er vanskelig, tenker jeg!

Til slutt fikk alle godteposer... med mattegodteri :) Det var en passer og en lommekalkulator i hver pose :). 

For en gøy dag!!

1 kommentar: